zondag 11 juli 2010

Gorges du Loup Frankrijk 3-10 Juli 2010

Karen ging voor haar opleiding gezondheidstherapeut een week op stage naar Saint-Jeannet in Frankrijk.
Carl,Ignace en Manolo besloten daarom eens het nabijgelegen klimgebied Gorges du Loup te bezoeken.Gorges du Loup ligt een uur rijden van Nice in het Maritieme Alpen gebied.We hadden veel plannen gemaakt om in sector Deversé = Pupuce Surplomb te gaan klimmen maar de routes met de collonetten waren hier nat.Het had hier de afgelopen dagen namelijk veel geregend.Het stadje Draguignan ligt niet zo ver van dit gebied vandaan en daar waren verschillende doden gevallen door de overvloedige regen enkele weken geleden.Zelfs een hele week zon en temperaturen van 30° kregen deze sector niet droog.We hebben er enkele droge routes geklommen maar de rest van de week hebben we andere sectoren bezocht.

Sector Deversé of Pupuce surplomb :
Extreem grote overhangende grot.Is een zomermassief waar je 's morgens tot 13.00 Hr. en s'avonds vanaf 18.00 Hr in de schaduw kan klimmen.Veel lange uithoudingsroutes waarvan de meeste gedeeltelijk kunstmatig werden gemaakt.Je merkt ook dat dit een populair gebied is.De gemakkelijke 6de graads routes zijn keihard.Best klim je hier met een 8ste graad niveau. Het is een ideaal zomermassief als de routes droog liggen.Begin Juli was dit nog niet het geval misschien is Augustus een betere maand ?
Info op : http://www.nice-climb.com/pagesphotos/topos/deverse.htm

Sector Grotte del'Iroqoui :
Hier zijn recente routes vooral in de 7de graad.Routes met meestal een bloc pas in.
Hier kan je klimmen vanaf 13.00 Hr want dan ligt deze sector in de schaduw.Toen wij er klommen in de namiddag was het vochtig warm en hebben we veel gezweet.De gemakkelijkste route is een 6C en de moeilijkste een 8A.
Info gevonden op : http://www.jegrimpe.com/topos/iroquoi.pdf

Sector Jurassic Parc :
Heel mooie overhangende wand die je bereikt via tunnels die je moet doorwandelen.Ongeveer 30 minuten stappen .Je hebt wel een koplampje nodig want één tunnel is heel lang en pikdonker.Hier kan je je uitleven als je in de 8° graad klimt.Ligt gedeeltelijk vanaf 11.00 Hr in de schaduw.
Info op : http://membres.multimania.fr/grimppg/jurassic.htm

Sector Cayenne :
Weer een mooie overhangende sector.Volgens ons en anderen een aanrader voor 7 en 8° graads klimmers !
Bereik je zoals Sector Jurassic Parc .Je gaat één tunnel verder en aan de lekkende waterbuis zie je het massief.
Info gevonden op : http://www.jegrimpe.com/topos/Cayenne.pdf


Verblijf :
Wij verbleven op camping Gorges du Loup .Een kleine verzorgde 3 sterren camping met een groot zwembad en voldoende schaduw.Je kan er chalets of caravans huren.Wij verbleven in onze eigen grote tent.
De prijs per dag bedroeg 33.5 Euro (3 personen,grote tent,auto en electriciteit ).Prijzen hangt ook af van de grote van je tent.Hoe groter de tent hoe groter de plaats die je nodig hebt en hoe meer je moet betalen.
Meer info op :http://www.lesgorgesduloup.com/

Klimaat:
Toen wij er waren was er in heel Europa een hittegolf.Het was daar ter plaatse 30°C in de schaduw.S'nachts koelde het maar af tot 24°C .Je had hier geen trui of jas nodig.De sectoren die we hebben bezocht kon je alleen klimmen in de schaduw.Er zijn nog sectoren met lagere niveau's routes maar deze hebben we niet bezocht omdat deze vooraal in voor of najaar worden bezocht.Eerlijk gezegd was het voor ons te warm om in deze temperaturen topprestaties te leveren.

Rustdag :
Tijdens de rustdag zijn we naar Saint Laurent du Var aan de Middelandse zee getrokken.Karen was daar namelijk ook met haar groep.Hier kan je zonnebaden op het strand,zwemmen in de zee,winkelen in het grote aircogekoelde shopping center,lekker eten,... de toerist uithangen.
Vlakbij is het vliegveld van Nice.Terwijl je aan het strand ligt, zie je voortdurend vliegtuigen in de verte opstijgen en landen.

Canyoning is ook populair rond de Gorges du Loup.
Veel fietsers hebben we ook de verschillende cols zien beklimmen

Prestaties:
Ignace klom 2 7c's in de tweede poging en 2 8a's.
De 8a route "Welcome to the jungle " was een prachtig mooie lijn en een aanrader voor liefhebbers van lange overhangende routes.
Manolo beperkte zich tot het toprope klimmen van enkele 7a/+ graads routes.
Carl klom een 7B redpoint en een 7a à vue.